Compromís ha assistit hui a Saragossa a una reunió a tres bandes entre la Chunta Aragonesista i Más País per tal d’enfortir els ponts de col·laboració entre les tres organitzacions a les institucions estatals com el Congrés i el Senat. A la reunió han assistit en nom de Compromís el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví; la coportaveu de Compromís i Secretària General de Més – Compromís, Àgueda Micó; i el Secretari d’Organització d’Iniciativa del Poble Valencià, Emili Mira. També hi han assistit en representació de la Chunta Aragonesista Joaquín Palacín, presdient de la Chunta Aragonesista i Isabel Lasobras, secretària general de Cha; i de Más País, Íñigo Errejón i Esperanza Gómez. 

La Chunta Aragonesista ha volgut fer palés que ja s’està treballant pel poble d’Aragó a través del representant de Compromís al Senat, Carles Mulet, i que encara es vol col·laborar de manera més activa amb el nostre representant al Congrés, Joan Baldoví, per fer valer les exigències sobre les necessitats d’Aragó en moments clau, com per exemple la negociació del Pressupostos Generals de l’Estat. 

Joan Baldoví, per la seua banda, ha posat en valor que “les relacions de Compromís amb la Chunta Aragonesista han sigut molt naturals i vénen d’antic. En este sentit ens veiem emmirallats en la lluita des de les perifèries per a fer uns territoris més amables per a les persones, més diversos, més igualitaris i més verds”. En este camí, afig Baldoví, “també hem trobat un aliat en la gent de Más País i Más Madrid, amb els quals es duu a terme un treball col·laboratiu al Congrés per transformar, en la mesura del possible, aspectes concrets de l’Estat espanyol estirant dels governs perquè siguen més d’esquerres, més verds i més feministes”. 

En este sentit, la Declaració de Saragossa, que s’ha signat hui, aprofundix en conceptes com la recuperació econòmica i social de la pandèmia, la unitat de les persones més vulnerables per defensar els interessos de les persones i fer front els poderosos, l’amenaça de l’extrema dreta centralitzadora i, en definitiva treballar per les llibertats i drets col·lectius de les persones. 

Baldoví, a més, ha declarat que esta reunió vol convertir-se en un “tren de llarg recorregut”. “No volem que esta reunió es convertisca en unes declaracions d’intencions i poc més, sinó volem arribar lluny de la mà de companyes que tenen clars els valors d’esquerres, descentralitzadors, ecologistes, feministes i diversos” continua Baldoví, al qual ha afegit que “esta reunió és més estratègica que electoral i en este sentit treballarem”, ha conclòs.

Sobre la negociació de los pressupostos i finançament

Les forces progressistes hem d’aprofitar estos dos anys que queden per forçar el govern a fer tot el que no s’ha fet en este temps com per exemple les derogacions de la llei mordassa i de la reforma electora. 

Des de Compromís, Joan Baldoví defensa que “una prioritat en les negociacions sobre els Pressupostos Generals de l’Estat és la reforma del sistema del finançament, la solució amb els problemes de les infraestructures i les rodalies valencianes i també dotat de dignitat els contenidors culturals valencians que veuen com any rere any es congelen les seues assignacions, molt inferiors a altres contenidors culturals de la resta de l’Estat espanyol”. 

El portaveu de Compromís al Congrés, preguntat sobre la reforma dels sistema de finançament afirma que “alguns sembla que ens vulgam enfrontar entre autonomies, i eixe no és el camí. Cada autonomia té una idiosincràsia, una orografia, una cultura… i la solució no passa per l’enfrontament sinó per l’anàlisi dels servicis que es presten a la ciutadania. Un ciutadà d’Alcanyís, de Sueca o d’Alcorcón haurien de poder tindre accés als mateixos servicis públics amb un sistema de finançament just”.