La Comissió de Política Social i Ocupació de Les Corts ha aprovat en la seua última sessió, amb els vots a favor dels grups que donen suport al Botànic, una iniciativa de Compromís perquè l’Estat espanyol demane a l’Organització de les Nacions Unides (ONU) una convenció específica per als drets de les persones majors.

La diputada de Compromís que ha presentat la proposta, Nathalie Torres, ha assenyalat que “amb l’aprovació d’aquesta iniciativa, ara que el proper 1 d’octubre es commemora el Dia de la Gent Gran, donem un pas per tal que es proporcione un instrument universal per a la protecció dels drets ja existents, i que puga garantir-ne el seu ple gaudi”.

Segons Torres, “esta convenció ha de definir conceptes i establir principis i drets com l’autonomia, la dignitat, la suficiència econòmica, la independència, l’accessibilitat, la igualtat i la no discriminació per raons d’edat, la participació i la integració comunitària, la seguretat i no estar sotmès a cap tipus de violència, o la posada en valor de les persones majors pel seu paper en la societat i la seua contribució al desenvolupament”. 

“I l’Estat espanyol és qui ha d’impulsar una resolució en l’Assemblea General de l’ONU per a l’elaboració d’una convenció específica sobre els drets de les persones majors, tenint en compte les recomanacions de l’informe de l’Experta Independent de Nacions Unides. El Govern ha d’adreçar-se a les institucions europees per a introduir la discriminació per edat com un motiu de discriminació al mateix nivell que els altres recollits en els tractats i acords de la Unió Europea”, ha explicat.

D’altra banda, Torres ha lamentat que “en la mateixa sessió de la comissió, el grup Socialista no ha volgut sumar-se a la proposta que hem presentat conjuntament amb Unides Podem, i que també s’ha aprovat, per demanar una auditoria a la Seguretat Social que aclarisca la sostenibilitat del sistema de pensions. El PSPV-PSOE ha decidit abstindre’s en la votació d’una proposta que naix d’una reivindicació de la societat civil. No té cap sentit que els socialistes defensen al seu programa electoral el blindatge constitucional de les pensions i que després rebutgen donar suport a fer esta auditoria que contribuiria a fer realitat eixe blindatge”, ha conclòs la diputada Nathalie Torres.