Amb motiu de la celebració del Dia Internacional Sense Cotxe, Compromís ha volgut visibilitzar el negligent servei de rodalies valencià gestionat per Renfe, amb el repartiment de més de 2.000 fullets informatius davant de les diferents estacions de tren. El repartiment s’engloba dins de la campanya “Trencancelado.com” que defensa el dret de les valencianes i els valencians a tindre un servei de rodalies dignes.

“Estem parlant del mitjà de transport públic més utilitzat per la ciutadania valenciana, i el més abandonat pel Govern central” ha recordat el síndic de Compromís a Les Corts, Fran Ferri, qui ha denunciat la cancel·lació de més de 529 rodalies només al territori valencià durant l’estiu.

“Hui, dia sense cotxe, no té cap sentit veure al govern central promovent la mobilitat sostenible mentre suprimix rodalies cada hora. Des del Ministeri de Transport se’ns ha promés moltes vegades milions d’inversions, tal com es reflectixen als Pressupostos Generals de l’Estat cada any, però després tot queda en el paper mullat perquè l’execució d’eixes inversions no arriba al 0,009%” 

“Des de les Corts ja hem presentat diverses iniciatives per a reclamar la transferència del servei de rodalies a la Generalitat Valenciana. Si des de Madrid no volen o no saben gestionar les nostres rodalies, doncs ho farem des d’ací, amb polítiques de proximitat que  ens asseguren tindre un servei digne amb més freqüències, noves línies i que permeta crear una xarxa de transport públic amb una targeta única que integre tots els mitjans de transport valencians, tren, metro, tramvia, autobús i bicicletes” ha defensat Ferri.

Per la seua part, la diputada de Compromís, Papi Robles, ha denunciat el greuge comparatiu que patixen les rodalies valencianes amb les inversions en Alta Velocitat, “estem parlant que Renfe invertix 98 euros per usuari en trens d’alta velocitat i 0,015 euros en rodalia, una situació injusta que atempta a més contra el servei de ferrocarril més important i sostenible, no només perquè ajuda a vertebrar els nostres municipis, sino per ser un transport públic fonamental en la lluita contra l’emergència climàtica”. 

“Estem a la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible, i és responsabilitat del govern central oferir una alternativa digna de transport públic per tal de desincentivar l’ús del cotxe privat i ajudar en la descarbonització del nostre planeta, tal com està fent, per exemple, el govern de Joan Ribó a la ciutat de València” ha posat en valor Robles. 

Pack de la paciència

Amb l’objectiu de fomentar que les persones usuàries reclamen els seus drets davant de Renfe, la coalició sortejarà el que ha denominat com el “pack de la paciència” que contindrà un llibre i una targeta per a descarregar música, amb les quals amenitzar les llargues esperes en les andanes pels continus retards i cancel·lacions de trens, així com un taco de fulls de reclamació i les seues instruccions per a presentar davant les finestretes de les estacions.