Els valencianistes obren el cicle de conferències internacionals ‘Europeïtza’t’ per a parlar de polítiques europees i de solidaritat internacionalista i demanen que el Pacte Europeu de Migració incloga un sistema permanent de solidaritat
Més-Compromís inicia el cicle de conferències internacionals ‘Europeïtza’t’ amb un debat sobre les migracions a Europa. Els valencianistes han comptat amb destacats ponents com Tesh Sidi, diputada de Más Madrid-Sumar al Congrés; Sira Rego, diputada d’Izquierda Unida al Parlament Europeu; Angela Nzambi, responsable d’incidència en CEAR País Valencià; Papi Robles, regidora a l’Ajuntament de València, i Txema Santana, periodista especialitzat en migracions. Tot en un debat moderat per Vicent Marzà, diputat de Compromís a les Corts Valencianes.
L’expert en immigració, Txema Santana, ha obert el debat fent un repàs a la situació migratòria de l’Estat: “En la península sembla que la immigració és una cosa de fa quatre dies, però a Canàries, a les platges on gaudisc amb els meus fills i on van milions de turistes, moren moltíssimes persones des de fa 29 anys. De tant mirar a altres emergències humanitàries, ens hem oblidat que portem 8.000 morts en les nostres costes en el que va de dècada. Estes persones procedeixen sobretot del Sàhara, una zona ocupada il·legalment pel Marroc amb el beneplàcit de part del Govern d’Espanya”.
Tesh Sidi, diputada de Más Madrid-Sumar al Congrés, també ha aprofitat l’encontre per parlar del Sàhara i per a explicar la raó que la va portar a les institucions: “Jo no vaig entrar a la política per a ser activista, jo vaig entrar per a fer polítiques que canviaren la situació de les persones migrants, per això, no entenc el canvi de posicionament del PSOE amb el Sàhara. El Marroc és una dictadura i ho estan amagant, per això, quan Espanya dialoga amb Marroc mai ens fixem en els drets humans ni en com tracten els seus governants als seus ciutadans”.
La regidora de Compromís a l’Ajuntament de València, Papi Robles, ha volgut recordar quan València es va convertir en el símbol de la solidaritat internacional amb l’arribada de l’Aquarius: “El Govern central va aprofitar, d’alguna manera, la voluntat d’aquesta terra per fer propaganda de la bona gestió en acollida l’arribada del vaixell. I, després, va deixar a eixes persones a la deriva, aquesta vegada en terra, en un mar de burocràcia i d’alienació administrativa que tracta a les persones migrants d’una forma molt llunyana a com s’hauria de tractar a una persona”
Angela Nzambi, tècnica de voluntariat de la Comisión Epañola para Ayuda el Desarrollo (CEAR), ha demanat al Govern que pose en marxa un procés de regularització que els permeta accedir als drets bàsics com a ciutadans: “Cal fer polítiques valentes i posar nom al racisme. El racisme afecta a tots els drets bàsics de qualsevol ciutat; en la sanitat, en l’educació, en la vivenda i en la cultura”.