Compromís ha volgut valorar les sentències judicials emeses pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana en referència als Projectes Lingüístics de Centre de 5 centres educatius valencians a Torís, Benigànim, Elda, Santa Pola i València.

Així, la diputada i portaveu d’Educació de Compromís a les Corts Valencianes ha valorat que “tot i les ingerències i valoracions pedagògiques dels Tribunals i l’assetjament judicial de la dreta a la Llei de Plurilingüisme, aquesta s’ha demostrat jurídicament incontestable”.

En este sentit, Torres celebra l’aval del TSJCV a la Llei i afig que “en la seua pròpia sentència fa una esmena a la totalitat dels seus pronunciaments anteriors respecte a la Llei en relació a quina ha de ser la participació de les famílies per triar la llengua en què són escolaritzats els fills”.

De fet, Torres subratlla que “la pròpia sala diu, en els fonaments de dret de la pròpia sentència, que ‘estem matisant algun dels punts de la nostra sentència de 2018, com altres de la mateixa data’ i afig que ‘no és missió dels tribunals determinar quina forma de participació de les famílies és la més adient’, com sí que va proposar en sentències anteriors”.

Per a Torres “amb este aval es blinda una llei que trenca amb la discriminació de l’alumnat per motius lingüístics i amb els guetos a les escoles. L’inici d’un nou camí per garantir les competències lingüístiques de l’alumnat en valencià i també per millorar les seues competències en anglés”.

Finalment Torres ha volgut assenyalar que les sentències emeses que es van fer públiques en la vesprada de dijous “impliquen a 2 centres d’infantil i primària dels 1338 existents” i que “l’advocacia de la Generalitat recorrerà les sentències estimatòries de Torís i Benigànim. No es pot acceptar de cap manera que la política educativa recomanada per algunes de les millors universitats en pedagogia de les llengües siga modificada per criteris judicials, més encara quan no són l’òrgan jurisdiccional competent en normes amb rang de llei”.