Els portaveus de Compromís en el Congrés i al Senat, Joan Baldoví i Carles Mulet, han sol·licitat la creació d’una Comissió d’Investigació en el Congrés per a esclarir les irregularitats del projecte Castor i depurar les responsabilitats polítiques pertinents.
Compromís considera “més necessari que mai” investigar les irregularitats del Castor, després de conéixer-se la incorporació de l’ex-ministre socialista d’indústria, José Montilla, al consell d’administració d’Enagás. La formació valencianista creu que el ‘fitxatge’ de l’empresa pública no és “ni ètic, ni estètic” tenint en compte que va ser el mateix Montilla qui en 2006 va declarar el projecte Castor com a “urgent, necessari i prioritari”.
Castor pretenia ser el depòsit més gran de gas natural de l’estat espanyol però, en 2013, es va paralitzar després de provocar mig miler de sismes en diversos municipis de la costa castellonenca, alguns d’ells arribant fins a la intensitat 4.2 en l’escala de Richter.
L’objectiu de la investigació plantejada per Compromís és esclarir les responsabilitats polítiques derivades de les irregularitats del procés d’adjudicació, finançament, construcció i indemnització del magatzem del gas Castor.
“Sabem que les grans empreses que van promulgar aquest projecte fallit van traure molts diners en indemnitzacions però fins hui no sabíem que havien tret els ministres del PP i PSOE que van avalar un projecte que s’ha demostrat un nyap econòmic i mediambiental. En un moment de crisi econòmica, mediambiental i social encara és més important que els ‘xanxullos’ i les portes giratòries no queden impunes. Siguen del Partit Socialista o del Partit Popular”, ha defensat Joan Baldoví.
Per la seua part el senador de Compromís, Carles Mulet, ha manifestat la seua repulsa “a les portes giratòries que han portat a responsables de la tramitació del Castor a col·locar-se amb sous molt alts d’assessors d’Enagás, l’empresa que hiberna les instal·lacions del Castor per molts milions l’any, quan no pareixen estar capacitats per a res ni en gas, ni en enginyeria, donada la seua fallida”.
Una comissió similar ja va ser aprovada pel Ple del Congrés el setembre de 2018 però no es va arribar a constituir per la convocatòria electoral del 28 d’abril i Compromís també ho va intentar al Senat que va tindre el suport de tots els grups excepte el PP, que tenia majoria absoluta i el va bloquejar.
Mulet considera que “ara, amb l’actual equilibri de forces i la situació de crisi pren més importància que mai investigar el que va passar, recuperar els diners d’aquesta negligència, assenyalar responsables i fer els canvis necessaris perquè mai més un ‘xanxullo’ com aquest acabe sent pagat pels ciutadans”.