Els valencianistes reconeixen amb el Més d’Honor els militants històrics Pepa Chesa i Voro Signes i els organitzadors de l’any Estellés i la plataforma valenciana de suport al poble palestí



25 d’octubre de 2024

Més-Compromís ha anunciat que atorgarà els Premis Més d’Honor de 2024 a Cent d’Estellés, plataforma organitzadora de l’any Estellés, “València amb Palestina”, plataforma valenciana de suport al poble palestí i als militants històrics Pepa Chesa i Voro Signes com a reconeixement a la seua trajectòria de dedicació i compromís amb el valencianisme polític.

El pròxim diumenge 27 d’octubre Més-Compromís celebrarà l’acte polític del 47é Aplec al Puig, tot i que ha suspés el dinar popular per les condicions climatològiques, una cita emblemàtica per a la militància valencianista, que combina la reivindicació política i la celebració de la identitat valenciana. El partit valencianista aprofita aquest esdeveniment per a reconéixer les entitats i persones que, amb el seu treball, han contribuït a la defensa del valencianisme i de fer una societat més justa.

Enguany, els Més d’Honor són per a la plataforma Cent d’Estellés per l’organització de l’Any Estellés, després del boicot del PP i VOX a la celebració, i per la seua labor constant en la difusió i preservació del llegat del poeta valencià Vicent Andrés Estellés i per a València amb Palestina, per la seua incansable tasca en defensa dels drets humans i promoure la solidaritat internacional en el genocidi que està fent l’estat d’Israel.

La secretaria general de Més-Compromís, Amparo Piquer, ha explicat que els premis Més d’Honor sempre tenen com a objectiu reivindicar la força del teixit associatiu valencià en la defensa de la justícia social, la cultura i identitat pròpia: “Valencianisme és protegir allò que és nostre i recordar i prestigiar figures claus per a la nostra cultura com Vicent Andrés Estellés, però també és prendre partit i ser un poble solidari en les injustícies que ocorren a qualsevol poble del món. Per a mi, estes dos plataformes són exemples de la força de la societat civil valenciana i de la seua capacitat per a construir un món més just, solidari i respectuós amb la nostra identitat i amb els drets humans”.

Reconeixement a la militància històrica

Dos militants històrics del valencianisme polític també rebran aquest reconeixement per part de Més-Compromís. Per un costat, Pepa Chesa, d’Oliva, i Voro Signes, que treballa tant en el col·lectiu de València com en el del Real de Gandia.

Pepa Chesa i Vila és una de les fundadores del Bloc Nacionalista Valencià i ocupava la secretaria d’organització del partit quan es va crear Compromís. Biòloga i catedràtica d’ensenyament secundari, va militar en moviments antifranquistes durant la universitat i es va implicar en diversos grups polítics d’esquerres i del nacionalisme valencià.

Voro Signes Soler és un mestre i pedagog que ha dedicat 42 anys de la seua vida a la docència, especialment a l’ensenyament del valencià. Durant la Batalla de València, va patir represàlies per ensenyar valencià normatiu, amb atacs al seu cotxe i insults. De la mateixa manera que Chesa, ha fet tot el camí de militància en el valencianisme polític, des del Partit Nacionalista del País Valencià fins a Més-Compromís.

 
Piquer ha volgut reconéixer amb aquestes distincions el compromís incansable amb el País Valencià i amb el valencianisme d’estos dos militants i ha expressat que “tant Pepa Chesa i Voro Signes són dues figures imprescindibles en la història recent del valencianisme polític. El seu treball ha ajudat a construir un projecte que reivindica la justícia social, la igualtat i la defensa del nostre poble. Tinc molt clar que sense el treball col·lectiu de persones com ells el valencianisme polític ara mateix no tindria 7.138 militants i simpatitzants, 690 regidors, 60 alcaldes i representants en totes les institucions del País Valencià”.