Demà divendres finalitzen les compareixences previstes en la Comissió Especial d’Estudi sobre Usos del Temps. Segons indica la seua presidenta i diputada de Compromís, Nathalie Torres, “en deu reunions de la comissió hem fet un treball ingent, comptant amb l’assistència de manera presencial o telemàtica d’un total de 47 persones, provinents de diferents àmbits de la societat i especialistes en diverses disciplines. El bagatge i la informació que hem obtingut és immens”.
“De fet, en esta comissió s’han abordat en diverses ocasions tant les valoracions sobre la jornada de 32 hores, els horaris comercials, les dificultats de conciliació, els horaris escolars, la incidència dels usos horaris sobre la salut de les persones, i especialment de la infància, i fins i tot quin és el fus horari més escaient que s’hauria d’adoptar”, ha recordat Torres.
“Així, la clausura de les compareixences, este divendres 30 d’abril, vindrà marcada molt especialment tant pels horaris que afecten el comerç, amb la compareixença de la Federació de Gremis i Associació de Comerç de València, com també per l’assistència telemàtica d’associacions tan importants com el Club de Malas Madres, a les quals volem acompanyar en la seua lluita per la conciliació i corresponsabilitat”.
“Haver escoltat estes compareixences – tal com ha explicat l’autora de la proposta de la comissió i també portaveu de Compromís en ella, Mònica Álvaro – “resulta de vital importància. No obstant això, a partir de l’1 de maig comença un treball important que voldríem que seguira la tònica que ha predominat en la comissió: la de contraposar idees i, al remat, buscar l’acord que ens possibilite a Les Corts escriure, negre sobre blanc, quins són els principals problemes de la ciutadania en un assumpte com l’ús del temps, que ens afecta a totes i tots”.
Tal com s’ha anunciat des de la Vicepresidència d’Igualtat i Polítiques Inclusives, les conclusions de les Corts Valencianes al voltant d’esta comissió seran tingudes en compte a l’hora de redactar la futura Llei d’Igualtat, perquè “els horaris actuals i el ritme de vida de la ciutadania no es poden desvincular del fet que les dones som aquelles que més patim la manca de conciliació i corresponsabilitat”, ha afegit la diputada Álvaro, que també és portaveu per Compromís en la Comissió d’Igualtat del parlament valencià.
D’altra banda, Torres aprofitarà l’última comissió de compareixences per agrair tant al grup de persones expertes, que van donar peu a la comissió amb un informe de situació, com a aquelles altres entitats i persones particulars que han fet arribar els seus estudis per a completar la informació a l’abast dels diputats i diputades de la Comissió.
“Ara tenim per davant un gran treball de síntesi i d’acord que jo, com a presidenta, vull animar i ajudar a realitzar de cara a elaborar un bon dictamen, que resulte d’utilitat per a la ciutadania valenciana i que servisca els poders públics i també el sector privat a replantejar-nos, tots plegats, un ús més racional i saludable del temps”, ha conclòs Nathalie Torres.