“Sense una aplicació correcta, amb perspectiva de gènere, del teletreball, aquest no serà més que un altre dels elements que generen desigualtats laborals com la bretxa salarial”. Així s’ha pronunciat hui, Dia Europeu per la Igualtat Salarial, la portaveu adjunta de Compromís a Les Corts, Mònica Àlvaro qui ha presentat una proposició no de llei per a plantejar mesures per a què el treball a distància “siga una eina per reduir desigualtats i no engrandir-les”.

Com explica la parlamentària de Compromís “l’experiència ‘forçada’ de la implantació del teletreball per frenar els contagis del coronavirus pot suposar una oportunitat per plantejar models organitzatius alternatius més flexibles i al mateix temps generar efectes ambientals positius perquè es redueixen els desplaçaments i per tant es disminueix la contaminació ambiental, i facilitar la corresponsabilitat i la conciliació”. 

“Però hem de ser conscients -ha afegit Àlvaro- que el teletreball també pot derivar en efectes molt negatius per a la qualitat de vida i del treball de les persones, si el disseny del teletreball no es fa tenint en compte totes les perspectives, inclosa la perspectiva de gènere. La implantació del teletreball ha de fer-se tenint en compte les polítiques laborals, les polítiques socials, les polítiques preventives i per descomptat les polítiques de igualtat”.

La regulació del temps de treball és fonamental perquè el teletreball puga convertir-se en eixa ferramenta al servei de la corresponsabilitat i la conciliació, i no en una trampa que pot acabar amb més carregues a la llar i més dificultats pel desenvolupament de la carrera professional, especialment entre les dones.

Sense eixa autogestió del temps, el teletreball pot suposar moltes errades i mancances al treball, i moltes errades i mancances en l’atenció de les cures, i fins ara el que sabem és que perjudica majoritàriament a les dones atés que tot això es materialitza en un increment de l’escletxa salarial, el sostre de vidre, el sol farragós o fins i tot, l’augment de la temporalitat i , en els pitjors dels casos, de les persones desocupades.

Per tot això Compromís insta al Consell a elaborar i aprovar una Estratègia valenciana per a la implantació del teletreball en la qual es coordinen la Conselleria d’igualtat i Polítiques Inclusives amb la Conselleria d’Economia sostenible i sectors productius, on es garantisca el teletreball com una ferramenta per a la corresponsabilitat i conciliació de la vida familiar, personal i laboral, en especial atenció a la prevenció i erradicació de les desigualtats laborals com l’escletxa salarial. 

Per a Àlvaro “en aquesta estratègia s’hauria d’incorporar la possibilitat de la jornada laboral de 32 hores, així com la possibilitat de crear les borses d’hores a les empreses valencianes i elaborar una Guia  amb perspectiva de gènere que puga servir de referent a la negociació col·lectiva on s’arrepleguen els drets i condicions relacionats amb la implantació del teletreball així com les qüestions que s’han de tindre en compte en relació amb les possibles desigualtats laborals per raó de gènere”. 

Així mateix amb aquesta proposició de Compromís s’Insta al Govern d’Espanya a prendre les mesures necessàries per clarificar la negociació col·lectiva en relació al “Reial Decret-llei 28/2020, de 22 de setembre de treball a distància”, per tal de garantir la correcta implantació del teletreball tenint en compte l’impacte de gènere.